Мор сред рибата в екологично чист район край Велико Търново изкара жители на град Златарица да протестират. Хората искат отговор на въпросите, има ли виновен за екокатастрофата и ако има – кой е той. Преди седмица на бента на река Златаришка се появи много мъртва риба. Гледката разтърси местните, предаде NOVA.

„Замърсяването е от дълги години. Нито в Златарица, нито в Елена има пречиствателна станция. В Златарица няма индустрия и голяма промишленост, която да замърсява. Такава има по поречието на реката – в град Елена. Настояваме за по-чиста вода, както и да можем да ловим риба, годна за консумация”, обясни Николай Кошухаров – организатор на протеста.

Мъртва риба в Марица вдигна на крак екоинспекцията в Хасково

По негови думи реката се е ползвала и за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма, каквато по-старите жители на града не си спомнят да е имало. Протестиращите смятат, че причина за замърсяването е мандра в Елена, която има собствена пречиствателна станция за пречистване на отпадъчни води. Тя обаче не работи. От началото на годината са съставени три акта за административни нарушения.

„Изнасяме всичко – сурватка и отпадъчни води, изпращаме ги в пречиствателните станции в Горна Оряховица и Велико Търново. Не мисля, че замърсяването е от мандрата. Ние сме млекопреработвателно предприятие. Сигурен съм на 100%, че ние сме причината. Нямаше кислород в тази река, нямаше течение”, смята управителят на мандра Стефан Василев.

„Измерените показатели на място не показват химическо замърсяване на реката и отговарят на нормите за добро качество. По данни на община Златарица морът е започнал на 9 октомври след обилен валеж, вдигане нивото на реката и замътняване. Мандрата в Елена има пречиствателна станция, която не работи ефективно. Заради системни нарушения на нормите, които са поставени в разрешителното им, мандрата е санкционирана многократно”, заяви  Гинка Савчева – директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност в РИОСВ”
NOVA