Мобилна изложба за Йовков гостува в Елена
Мобилна изложба за Йовков гостува в Елена / плакат: организатори

Добричкият исторически музей гостува в Елена с изложбата „Пътуване из света на Йордан Йовков". Пътуващата експозиция ще бъде открита от 17.30 ч. в Общинския туристически информационен център. Фотодокументалната изложба, създадена през 2010 г., представя по-интересните моменти от живота и творчеството на писателя, наричан мъдрия мълчаливец на българската литература. За нейната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич.

Двадесетте табла се опитват по достъпен начин да разкажат личната история на човека Йовков, както и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата. Документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове запознават музейната публика с един обикновен на пръв поглед живот, чийто център става творчеството.

"Действително след Първата световна война писателят се посвещава на литературата с рицарска всеотдайност и й служи вярно докрай. Наричаме го „майстор на късия разказ", но ще открием, че той е бил също поет, драматург, романист – човек, който не се е страхувал да експериментира, за да открие своя път в изкуството", посочват от Регионалния исторически музей в Добрич. Амбицията на организаторите е да провокира читателите да посегнат към Йовковите книги, за да си припомнят, че човешкото спасение е в търсенето на бялата лястовица „по жицата" на живота.