/ netinfo
„1mизкуство”, представено от куратора Мартина Йорданова, бе поредното събитие от Mes Hispanico във Велико Търново. На площ от 1 кв.м. в клуб ТАМ беше показана видеоинсталацията „Стрелата на времето не стреля направо“ на испанския автор Анна Морено.

Тя е художник, изследовател и преподавател в Кралската Академия в Хага, Холандия. Централно място в нейното творчество заемат темите за социалния прогрес, носталгията и въображението на бъдещето. Анна Морено се интересува от незавършения характер на конкретни събития, както и от тяхната документация, създаваща една сложна инерция на спомени, предположения и намеси.

Испанска фиеста във Велико Търново: Откриха Mes Hispanico с такос, тапас и гаспачо

Във видеоинсталацията „Стрелата на времето не стреля направо“ зрителят „играе“ мач срещу Ози Алмак, Олимпийски състезател и национален шампион на Судан по тенис на маса. Видеото е една от серията творби на Анна Морено, които преплитат темата за тенис на маса и политика- феномен, достигнал връхна точка през 1971 година със събитията наречени „Пинг-Понг Дипломация“, в която Съединените американски щати и Китай си разменят играчи на тенис на маса.

Заглавието „Стрелата на времето не стреля направо“ e взаимствано от книгата „Падането на обществения човек“ (1977) на социолога Ричард Сенет. Той развива собствена интерпретация за диалогичните форми - един нелинеен процес на литературно анагажиране, въведен от руския критик Михаил Бахтин през 30-те години.

Регионалната библиотека представи изложба с грамофонни плочи, албуми и партитури

Когато изразът навлиза в социалните науки, първоначално бива артикулиран по отношение на занаятчийството и уменията като вид слушане, което обръща внимание на косвените намерения скрити зад дейтвителните думи на оратора. Замислено е по-скоро да намери място като реципрочно установяване, отколкото като решение. Това тълкуване ни връща към изкуството на дипломацията, което не е нищо повече от диалогичен пинг-понг мач.

Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения през месец май във Велико Търново. Пълната програма със събития можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/meshispanico/