/ netinfo
Крепостта Царевец ще бъде обагрена в лилав цвят във вечерните часове на 17 ноември. По този начин Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ за поредна година ще се включат в глобалната кампания по случай отбелязването на Световния ден на недоносените деца.

Гери Малкоданска за тежкото раждане и живота на недоносените деца у нас (ВИДЕО)

Множество емблематични сгради в целия свят ще бъдат осветени в лилаво в знак на съпричастност със съдбата на преждевременно родените бебета и техните семейства.

В България инициативата е на фондация „Нашите недоносени деца“, в партньорство с Европейската фондация за грижа на новородените и Световния алианс срещу преждевременното раждане. Крепостта Царевец ще бъде обагрена в лилаво в 20:00 часа в съботната вечер и ще остане в този цвят 30 минути.

120 недоносени деца са преминали през Неонатологията през 2017 година

В последните години в Старата столица се проведоха поредица от общоградски благотворителни инициативи за отделението по неонатология към Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“, подкрепени и от местната власт. В резултат бяха закупени съвременен ехограф, два нови кувьоза и ламиранен бокс.