Комисия да разгледа случая с гората на Картала,  искат протестиращи
Комисия да разгледа случая с гората на Картала, искат протестиращи / netinfo

Общинският съвет във Велико Търново да избере временна комисия, която да проучи целесъобразността на решенията по казуса с гората в Картала и цялата горска територия в местността Дервеня. Това предложение бе внесено на извънредна сесия днес от Граждански инициативен комитет на жители от Картала. Те настояват в състава на комисията да влязат и трима техни представители.

Временната комисия трябва да анализира възможността за корупционни схеми и да посочи виновните лица, смятат членовете на инициативния комитет. Изготвеното становище трябва да бъде внесено за обсъждане на открито заседание на общинския съвет с предложения за конкретни решения за излизане от сложната ситуация.

От няколко седмици жителите на квартала Картала протестират заради започналата сеч на близката борова гора.

Община Велико Търново няма нормативни права да се разпореждат със зелените площи или да извършват контрол с разпореждането им, тъй като боровите насаждения попадат в частни терени, които са придобити по законов път, съобщават от Община Велико Търново. Според експерти в Районно управление на горите превръщането на горския масив в жилищна територия е извършено законосъобразно. Според Закона за горите всеки собственик на гори може да кандидатства за изключването на неговия терен от горския фонд и за промяна на предназначението му, както е направено в конкертния случай.

Днес от инициативния комитет предложиха още общинският съвет да инициира процедура за въвеждане в Натура 2000 на горите в регулация и на горите в съседство с регулация. На днешната извънредна сесия при председателя на общинския съвет бе внесена и подписка от над 3000 подписа в защита на горските масиви над Картала и Варуша.

От няколко седмици жителите на квартала организират протести заради започналата сеч на близката борова гора. Техните протести предизвикаха свикването на извънредна общинска сесия за скандалите с изсичането на горите и бъдещото разпореждане с общински горски фонд.

Протесите срещу изсичането на гората в квартал Картала ще продължат, категорични бяха от инициативния комитет.