Извадиха близо 500 души от забранителните списъци
Извадиха близо 500 души от забранителните списъци / netinfo
Извадиха близо 500 души от "забранителните списъци"
45978
Извадиха близо 500 души от "забранителните списъци"
Извадиха близо 500 души от "забранителните списъци"
  • Извадиха близо 500 души от "забранителните списъци"
  • Извадиха близо 500 души от "забранителните списъци"

74 698 души в община Велико Търново имат право на глас за местния вот, а за президент и вицепрезидент могат да гласуват 76 892 избиратели, съобщи главният секретар на общината Мина Илиева. Разликата в броя на гласоподавателите се дължи на различните изисквания за уседналост за двата вида избор.

Заявления да гласуват по настоящ адрес на местните избори са подали 1338 души, а за президентските избори - 1328. Само едно заявление е подадено от човек, който иска да гласува на друго място на президентския вот, уточни Илиева.

В така наречените "забранителни списъци", бяха включени 2000 души от община Велико Търново. След като общините призоваха всички граждани да проверят своевременно своите данни в избирателните списъци и бяха отстранени допуснати грешки, близо 500 души са извадени от "забранителния списък" и вече ще могат да гласуват, каза Мина Илиева.

В тези списъци, които изготвя МВР, са включени предимно хора под запрещение - с влезли в сила присъди и с доказани психични отклонения, както и такива, които са в чужбина или не са спазили принципа на уседналост преди датата на вота. По- малко от месец преди изборите се оказа, че заради огромни разминавания и грешки в базата с лични данни на МВР, има хиляди жители в цялата страна, попаднали в така наречения "забранителен списък" и не могат да упражнят правото си на глас, коментира Илиева. По думите й грешките вече са отстранени и от МВР са изпратили допълнителен списък с актуализирани данни.

Чуйте повече в първия звуков файл.

Мина Илиева сигнализира още, че бюлетините много закъсняват и още не са доставени в ОИК, което ще доведе до затруднения в последващото им разпределяне по секциите. Според последните указания на ЦИК във всяка секционна комисия трябва да има по две кабини за гласуване, като това изискване е задължително за секциите с над 200 избиратели. Това обаче ще оскъпи излишно организирането на изборния процес, като средствата за тези допълнителни кабини ще трябва да се поемат от общинския бюджет, коментира Мина Илиева.

Чуйте още във втория звуков файл.