/ БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Въвежда се аварийния план на язовира край Присово заради очакваните валежи
Миналата събота, когато магистралния водопровод на Велико Търново аварира в района на Присово и остави целия град и 14 населени места в общината без вода за близо денонощие, стана ясно, че  част от тръбата минава под луксозния имот на търновски бизнесмен.

Още тогава от Дирекция „Териториално и селищно устройство“ на Община Велико Търново заявиха, че предприемачът е построил имота преди около десет години, но без да има необходимите разрешителни за повечето съпътстващи сгради вътре.

Във вторник бе сформирана работна група, която е проверявала два дни ситуацията със законността на къщата и прилежащите към нея басейн, постройки, навес с барбекю, ограда и др.

Заместник-кметът Георги Камарашев обясни, че работната комисия от Общината и ВиК „Йовковци“ е връчила на собственика три констативни протокола заради незаконните постройки и съоръжения. По думите на зам.-кмета три от обектите са незаконни - навес, ограда и басейн, като и трите трябва да бъдат премахнати.

„За басейна имахме известни колебания, тъй като той е малък по размер. Колебаехме се дали е необходимо разрешение за строеж или не, но опирайки се на съответни наредби и ръководни документи счетохме, че и той трябва да бъде премахнат.

Оградата трябва да бъде премахната изцяло, тъй като земята не е със сменено предназначение, а е земеделска земя. Той няма право да изгражда масивна ограда“, посочи проф. Камарашев.

Той отбеляза, че тези постройки не може да бъдат махнати просто така с багер, а е необходимо да бъде изготвен проект за премахване. "Цялата процедура ще отнеме около месец.

За момента Общината среща пълно разбиране от страна на собственика на имота", поясни проф. Камарашев  и допълни, че комисия започва проверки на всички имоти по трасето на магистралния водопровод с цел установяване на други подобни случаи.

В двуседмичен срок бизнесмена може да обжалва констативните протоколи.

Проф. Камарашев отбеляза и, че със заповед на кмета на Община Велико Търново се въвежда в действие аварийния план на язовира край Присово. Той обясни, че мерките се предприемат предвид очакваните валежи. По думите му поради голямата авария на магистралния водопровод край село Присово от 10 март, нивото на язовира рязко се е покачило, а изпускателят се е затлачил от наносите и тинята. 

"В момента в долната му част, където се намира изходът, водната струя е около 20% от нормалния дебит. Това е довело до повишаване на нивото на язовира. Вчера водата е стигнала до нивото на преливника, но вече е започнала да се снижава и е около 10 см. под преливника.

Днес на място е извършен оглед заедно с областния управител и екипи от „Пожарната“ и „Гражданска защита“. Те са направили опит да раздвижат крана, което да доведе до отпушване. Опитът обаче е бил неуспешен.

Очаква се утре да пристигнат представители на фирма, с която работи Държавната метеорология за контрол на язовирите, които да преценят къде могат да позиционират техниката. Идеята е да се използва сгъстен въздух, чрез който да се отпуши тръбопровода.

След като уточнят къде ще позиционират машините, ще ги докарат и се надявам до понеделник, най-късно, язовирът да е в изправно състояние, за да може да поеме валежите, които очакваме следващата седмица“, посочи проф. Камарашев. 

Заместник-кметът бе категоричен, че за момента няма опасност за населението, като ивото на язовира се следи и се контролира. Проф. Камарашев поясни, че средствата, които ще бъдат изразходвани за отпушването на изпускателната система на язовира, ще бъдат възстановени от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.