Изложба, превърнала се в явление, показват по време на престижна конференция
Изложба, превърнала се в явление, показват по време на престижна конференция / снимка: DarikNews.bg

Изложба, превърнала се в явление, ще бъде показана по време на престижен научен форум, който ще бъде открит утре във Великотърновския университет. Става дума за експозицията „Галерия Персин”, пресъздаваща лицата и всекидневието в най- зловещия концлагер от времето на комунизма- Белене. Включени са рисунки и карикатури, дело на репресирания юрист Петър Байчев. Изложбата вече бе показана в Националната галерия в столицата, където бе разгледана от президента Росен Плевнелиев и стотици хора.

Специално за експозицията, която съпътства научната конференция „Историография на преходите”, в старата столица пристигна сина на репресирания юрист Веселин Байчев. „Моят баща е бил пет години и половина в концлагера Белене. Той е военен съдия, но цял живот е мечтал да бъде художник. В своите спомени казваше, че животът жестоко го е наказал за желанието му да раздава правда, защото по време на война правото и правдата имат други измерения. С влизането на България във война със САЩ и Великобритания се променя военно- наказателния закон, като за повечето нарушения се изисква смъртно наказание. На гърба на баща ми тежат над 90 смъртни присъди, от които са изпълнени 26”, обясни Веселин Байчев. Когато баща му попаднал в Белене, започнал да прави различни рисунки и карикатури, някои от тях изнесени тайно от лагера. Част от произведенията ще бъдат показани утре във Великотърновския университет.

Научната конференция „Историята на преходите” ще се проведе на 16 и 17 октомври във висшето училище. Официалното откриване е насрочено за 9.30 ч. утре. Форумът се организира от катедра „Нова и най-нова история на България” в рамките на проекта „Преживяно минало”, който катедрата реализира от 2012 г. Финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката. В конференцията ще се включат 33 признати преподаватели и докторанти от различни висши училища, , Института за развитие на образованието /Хабаровск, Русия/, Института за исторически изследвания към БАН, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, учители по история, общественици.

Сред специалните гости ще бъде Самиул Ардити от Израел, който е братовчед на Елиас Канети, депутат, биограф и автор на книги за България и спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война.

Научноизследователският проект разглежда проблеми, свързани с обществено-политическото и културното развитие на България след Втората световна война. Засегнати са темите за целите, които властта си поставя след промяна на 9 септември 1944 г. и методите, които използва, за да укрепи наложения държавно-политически режим и да преобрази обществото според изискванията и ценностите на господстващата марксистко-ленинска идеология. По проекта е отпечатан сборник „Образованието в социалистическа България – между традицията и комунистическата идеология”. Предстои да бъде издаден и сборник „Гласовете на миналото”, който представя житейските съдби на репресирани от комунистическия режим.

Научен ръководител на проекта „Преживяно минало” е доц. Милен Михов. В екипа са трима преподаватели, трима докторанти и двама студенти.