Горнооряховският суджук да се произвежда само от местни фирми, искат месопреработватели
Горнооряховският суджук да се произвежда само от местни фирми, искат месопреработватели / netinfo
Заявка - спецификация за защитено географско указание на горнооряховския суджук са подали в Министерството на земеделието месопреработватели от Горна Оряховица.

При одобряване на заявката, тя ще бъде изпратена и в Европейската комисия, от която се очаква да одобри продукта като географски специфичен и той да бъде маркиран с логото на Европейския съюз.

То ще защитава местния деликатес като дава право да го произвеждат само на предприятия от горнооряховски район.

"Това е първата заявка за спецификация на защитено географско указание на български продукт. В процедура са и заявки за спецификация на розовото масло и странджанския мед", съобщи д-р Емилия Агатова, консултант на Сдружението на месопреработвателите от Горна Оряховица „Раховец 2007”. Контрол върху производството на суджука ще извършва независима италианска фирма, с която Сдружението ще сключи договор след като бъдат одобрени спецификацията и контролните планове, които ще гарантират качеството на продукта според евростандарите.