Г. Оряховица влиза в седмицата на мобилността
Г. Оряховица влиза в седмицата на мобилността / netinfo
В Община Горна Оряховица е разработен специален план за провеждане на Европейската седмица на мобилността. Тя стартира днес и продължава до 22 септември. Инициативата минава под мотото „Улици за хората”.
Европейската седмица на мобилността се организира от Европейската комисия. Идеята е да се насочи вниманието на хората и на институциите към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта, което ще повиши качеството на живот на европейските граждани.
Целта е хората да бъдат информирани за въздействието на транспорта върху околната среда.
Водещата тема тази година насърчава местните власти да преразпределят пътното пространство, така че да се създадат по-добри възможности за немоторизирано придвижване на хората. Акцентира се върху необходимостта да се положат усилия за подобряване на качеството на въздуха на местно ниво, което е първостепенна грижа на Европейския съюз.
Партньори на община Г. Оряховица са РИОСВ - Велико Търново, Пътна полиция - КАТ, РПУ-Г.Оряховица, учебните и детски заведения, БЧК, Районна болница «Св.Иван Рилски»,Съюз на инвалидите в България.
През седмицата на мобилността са планирани специални технически мерки за осигуряване на безопасното движение на децата по улиците - в близост до училища и детски градини ще бъдат поставени знаци за ограничаване на скоростта на превозните срества, ще бъде възстановена пътната маркировка. Предвижда се обучение на деца за каране на велосипеди, провеждане на велосъстезания и игри.
Община Горна Оряховица има идеен проект да бъде изградена алея за велосипедисти на ул. Св. Княз Борис І в града.