/ Община Елена
В рамките на проекта „Култура във вечността“, изпълняван от общините Елена и Меджидия, Румъния, по програмата за Трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020, представители от екипа за управление на проекта от Община Елена и танцова формация „Балканджийче“ при НЧ „Напредък-Елена-1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова, посетиха Меджидия.  

Таланти от Елена с награди от конкурса "Шарено пиле"

Поводът за посещението на еленската група бе международният фестивал на историческата реконструкция „Дапикс“ - 2019, който се провежда в румънския град. Събитието е сред дейностите от съвместния проект  и включва възстановки на бойни действия, нападения и други  от различни епохи, представени от участниците в културното събитие.

Първият ден на фестивала започна с шествие на групите по централните улици на Меджидия, а вечерта момичетата от „Балканджийче“ се изявиха на една от сцените и взривиха публиката с изпълненията си на народни танци.

Еленските "Самодиви" представиха страната на Международен фестивал

На другия ден представители от екипа за управление на проекта на водещия партньор - Община Елена бяха на среща при кмета на Меджидия, заедно с румънския екип. Те връчиха подарък на Валентин Врабие - пано на Ирина Пожарицка с един от символите на Елена - храмът „Успение на Пресвета Богородица“.

На срещата беше обсъден напредъка по проекта и предстоящите по него дейности. Кметът Врабие изрази желание и за следващи съвместни проекти с община Елена.