/ netinfo
Спектакълът „Луд Гидия“ представя Държавна опера-Русе в рамките на Третия летен сезон на българските оперни театри„Сцена на вековете“. Настоящата година е премиерна за заглавието на културната институция.

Актрисата Албена Михова излиза на Царевец като Мадам Злата в „Криворазбраната цивилизация”

Спектакълът „Луд Гидия“ е възроден около половин век след създаването си именно от Държавната опера в Русе. Възраждането му е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на едноименното стихотворение на големия български класик Пенчо Славейков. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков. Диригент е младият, едва 25-годишен, Димитър Косев, а колоритът на най-българското време е пресъздаден от сценографа Иван Токаджиев.

Легендата за Зоро оживява на Царевец в събота

В главния актьорски състав е включена и бесарабската българка Нели Кравченко, която ще се въплъти в ролята на Зорница. В спектакъла ще участва и съставът на емблематичния за Русе фолклорен ансамбъл „Найден Киров“. „Луд Гидия“ ще бъде представен на крепостта Царевец от 21.00 часа.

Пиеса на Пиер Шено репетират артистите от търновския театър

Държавна опера ще подари на един късметлия от публиката копие на гъдулката на Лудия Гидия. Инициативата с подаръка ще се случи за втора поредна година. По време на „Сцена на вековете 2017“ зрител от публиката получи Царският кръст на цар Иван Шишман от операта „Мария Десислава“, която отново бе представена от Русенската опера. На специално изработената гъдулка ще има автографи от всички солисти и от диригента на спектакъла.