Църковно училище отваря врати в Горна Оряховица
Църковно училище отваря врати в Горна Оряховица / Sofia Photo Agency, архив

Църковно училище отваря врати към храм „Св. Трисветители" в Горна Оряховица. Тази неделя за първи път ще се открие духовната учебна година. Неделното училище организира вероучение за деца и курс по богослужение за възрастни. Занятията се провеждат в сградата на Енорийския просветен център. Обучението е безплатно, както и нужните спомагателни материали.

Часовете по вероучние са предназначени за деца на възраст между 5 и 7 години. Освен духовните знания, които ще получават, те ще пътуват до културни забележителности и манастири, ще се учат на милосърдие и доброволчество. В курса за възрастни желаещите ще се запознаят с богослужебната практика на Православната църква и смисъла на Св. Тайнства и по-конкретно Св. Литургия, като Тайнство над Тайнствата. На участниците ще им бъде осигурена и възможността да се обучават в четене на църковно-славянски език.

В момента това ще бъде единственото църковно училище в Горнооряховската духовна околия. Оборудването за залата, където ще се посещават лекциите, е осигурено от дарители и Фондация Покров Богородичен.

Ръководител на църковното училище е свещ. Зоран Мамучевски, предстоятел на храма "Св. Трисветители" в Горна Оряховица. В училището ще преподават Стамена Борисова, дипломиран богослов и учител по религия в Богосовския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Магдалена Димокова - дипломиран богослов и учител по религия в Праволславния богословски факултет на ВТУ. Гост- лектори ще бъдат и преподаватели от Православния богословски факултет във Велико Търново.