Цвета Караянчева връчи на кмета Даниел Панов решението, с което Велико Търново се утвърждава като историческа и духовна столица на България
Цвета Караянчева връчи на кмета Даниел Панов решението, с което Велико Търново се утвърждава като историческа и духовна столица на България / Рени Първанова
Държавният глава Румен Радев се включи в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция, които започнаха още днес в залата на Учредителното събрание с изнесеното тържествено заседание на Конституционния съд на Република България. 

Заседанието бе открито от председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев. Извън протокола, той се обърна към президента с молба Велико Търново да бъде признато за историческа и духовна столица на България не само на думи, но и конституционно. 

От своя страна Румен Радев заяви, че Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава. "Трябва да се връщаме към Търновската конституция винаги в трудни времена, тъй като тя е отправна точка за развитието на българската държава. Тя е основополагащ договор и основен върховен закон. Именно върховенството на Конституцията заслужава внимание и грижи днес. Връщането ни 140 години назад поставя много въпроси, а всеки следващ допир с Конституцията обогатява с нови послания“, каза Румен Радев.

След тържественото заседание, Румен Радев връчи почетен плакет „Св. св Кирил и Методий“ на Народно читалище „Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция.

Председателят на НС също произнесе слово и припомни, че утре по време на своето тържествено заседание, 44-то Народно събрание ще се събере във Велико Търново, за да чества смелостта и вдъхновението на строителите на съвременна България.

Цвета Караянчева пристигна в старата столица преди да започне заседанието, за да връчи на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов решението, с което Велико Търново се утвърждава като историческа и духовна столица на България.

"За мен е чест и удоволствие да връча на кмета на Велико Търново едно решение на 44-то Народно събрание, което бе гласувано с пълно мнозинство. Беше инициирано от Инициативния комитет, от г-н Панов и от народните представители от този избирателен район. Решението за обявяване на Велико Търново за културна и духовна столица е прието от 44-то Народно събрание на 12 април и е подпечатан с официалния печат на събранието. Честито на всички търновци!", с радост каза Цвета Караянчева. Тя връчи на кмета Панов и специално изработен плакет по повод честванията на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

Инициативният комитет за обявяван статута на Велико Търново културна и духовна столица връчи на председателя на Народното събрание подаръци, а децата от клуб "Млад депутат" при ОУ "Патриарх Евтимий" й подариха лично изработен от тях препис на Търновската конституция, който ще бъде изложен в Народното събрание.