Четвъртокурсничка от ВТУ със сертификат за пето ниво на владеене на китайски език
Четвъртокурсничка от ВТУ със сертификат за пето ниво на владеене на китайски език / ВТУ

Четвъртокурсничката от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" по специалност “Приложна лингвистика” /б.р. английски и китайски език/ Полина Анева покри пето ниво по владеене на китайски език. От тази година Институт “Конфуций” във Великотърновския университет е сертифициран изпитен център за провеждане на HSK- Hanyu Shuiping Kaoshi. Това е единственият стандартизиран изпит за определяне на нивото на владеене на китайски език за чужденци и китайски граждани, чийто майчин език не е китайски.

Кандидатите за международно признатия сертификат могат да се явяват за покриване на  шест нива, като по Европейската езикова рамка първо ниво съответства на А1, а най- високото – шесто – на С2. За покриване на първо ниво явилите се трябва да знаят 150 думи и 174 йероглифа, а за шесто – 5000 думи и 2663 йероглифа. Изпитните материали на явилите се  изпращат за проверка в Китай, обясниха от Институт „Конфуций”.

На първия изпит на 10 май тази година се явиха 15 студенти и курсисти на ВТУ и Институт “Конфуций” за покриване на 2,3,4 и 5-то ниво. Най- добре се представи Полина Анева, покрила предпоследното ниво. Димитър Димитров, студент от първи курс по специалност “Български и китайски език” и курсистката в Институт “Конфуций” – Илиана Игликова, бяха сред тези, които се справиха с трето ниво.