Апелативен съд гледа протеста срещу присъдата на учителката, обрала банка
Апелативен съд гледа протеста срещу присъдата на учителката, обрала банка / DarikNews.bg

Великотърновският апелативен съд ще гледа делото по протест на плевенската прокуратура срещу условната присъда на учителката Поля Даскалова от Славяново, която обра банка в Плевен през март 2010 г. Плевенски Окръжен съд постанови в края на ноември присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за педагожката.

Още при оповестяването на присъдата, наблюдаващият делото прокурор Валери Мирчев беше категоричен, че ще обжалва постановеното наказание. Той настоява за първоначално поисканата от обвинението ефективна присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода за Поля Даскалова.

Учителката от Славяново беше призната за виновна в извършване на грабеж от банков клон на 21 600 лева. Тя заплашила служителите с детски пистолет, дегизирана с перука и очила. След като беше задържана, Даскалова направи пълни самопризнания за престъплението пред съдия.

Съдебният състав прие, че е налице изключително ниска обществена опасност на педагожката и затова й наложи условна присъда. Беше променена и мярката й - от парична гаранция в подписка.