/ ливен архив
Приключи селекцията за 16-то издание на международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра“. И тази година интересът към великотърновския музикален форум е радващо голям, а това е своеобразна оценка за домакините и организаторите, които не спират да търсят нови и интересни предизвикателства към талантите от близо и далеч.
 

Сребърна Янтра
Силвия Кацарова/личен архив


От 27 до 30 септември Велико Търново ще посрещне 80 певци на възраст от 5 до 25 години, разделени в 4 възрастови групи по 20, от Италия, Кипър, Швейцария, Румъния, Молдова, Русия, Словения, Босна и Херцеговина и България.

За първи път състезателно на сцената на МДТ „К. Кисимов“ ще видим и новата категория “Family Group” – „Пеещи семейства“. Комисията е допуснала 13 пеещи фамилии, сред които има наистина доказани и вече достапопулярни у нас и в чужбина дуети и триа - братя, сестри, майки и татковци...Демонстративното участие на някои от тях миналата година подсказа, че битката за трофея в категорията през 2018-та ще бъде наистина оспорвана, а и песните, с които са избрали да се състезават, са изключително силни.

Лауреати на „Сребърна Янтра“ покориха остров Сардиния с таланта и песните си

Не по-малко оспорвани ще бъдат битките във възрастовите групи - 5-8, 9-12, 13-16 и 17-25 години. Във всяка от тях има таланти, които трудно преброяват отличията от наши и международни конкурси в своите витрини. Търновската публика ще има възможността да аплодира участници в селекцията на най-големия и най-стар песенен конкурс в Европа – този в Санремо, в конкурса „Детска Евровизия“, фестивала „Славянски базар“, финалисти от форматите „Х Фактор“ и „Гласът на...Италия, Румъния, България, Молдова“, на предаванията „Next Star”, „Шоуто на Слави“, „България търси талант“...

И тази година международното жури се предвожда от „българската Тина Търнър“ - голямата Силвия Кацарова. Редом с нея отново ще бъдат Роко Палацо - продуцент от Италия, Каталин Даскалу – композитор и продуцент от Румъния, представителят на FIDOF за България - Паскал, проф. д-р Родика Рошиору – вокален педагог и музикант от Молдова. Новите имена в журито са Християна Лоизу (Кипър) и Ивайло Терзиев (България). Християна е победител в българския „Х Фактор“, но любопитен момент в нейната биография е фактът, че първият й медународен конкурс е през 2005 г. е ... „Сребърна Янтра“. Ивайло Терзиев е музикален директор на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р България – композитор, музикант с над 20-годишна кариера зад граница.

Селекция на „Сребърна Янтра“ с пълен триумф на международен музикален конкурс в Сибиу

Голямата награда - гран при „Сребърна Янтра“ (авт. Чавдар Велчев/Адр. Новаков) и 1 000 евро - парична премия, осигурена от Сладоледена фабрика „Дени“, очаква своя нов притежател. До сега призът е бил печелен 6 пъти от български певци, 4 пъти от Молдова, 3 пъти – от Италия и по 1 път от Словения и Албания.
 

Сребърна Янтра
Силвия Кацарова/личен архив


На 27 септември вечерта очаквайте концертът под открито небе „WELCOME, SILVER YANTRA!”, а конкурсната програма е на 28 и 29 септември в МДТ „К. Кисимов“. На 30 септември (неделя) е гала концертът на победителите и минирециталът на Хриситяна Лоизу. Богата е и съпътстващата културна програма извън театъра - срещи с продуценти, промоция на нови песни, посещение на исторически забележителности.