7 678 души искат да учат във Великотърновския университет
7 678 души искат да учат във Великотърновския университет / netinfo

6 406 кандидат-студенти са подали документи за участие в изпитната сесия на Великотърновския университет, която започва утре и ще приключи на 29 юли. Общият брой на кандидатстващите в университета тази година, заедно с явилите се на предварителните изпити през април и май, е 7 678 души, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ. За едно място ще се конкурират малко над трима кандидат-студенти, допълни той. Чуйте го в първия прикачен файл:

Преобладават жените, желаещи да учат в търновската Алма матер – те са 67,2 % от общия брой кандидати. Мъжете, подали документи, са 32,8 на сто, уточни зам.-ректорът по учебната дейност доц. Петко Петков.

И тази година най-предпочитаната специалност от общо 60 е Правото с 852-ма, посочили го като първо желание. След това се нареждат специалностите Маркетинг, Финанси и Психология.

Най-слаб е интересът към Библиотечно-информационните дейности. Новата специалност, която ще се изучава от тази година в университета – Журналистика, е посочена като първо желание от 27 души, което я поставя в средата на списъка.

На най-масовия кандидат-студентски изпит – тест по български език на 20 юли ще се явят 3 246 души или 50,67%.

17-годишна е най-младата кандидат-студентка – Джейлян Местанова от село Моравка, област Търговище. Тя е посочила като първо желание специалността Счетоводство и контрол. Най-възрастният кандидат-студент е Стефан Чолаков на 63 години от Враца, който иска да учи Право.

Още любопитна информация за кандидат-студентската кампания чуйте във втория прикачен файл от доц. Петко Петков: