6 дядовци гледат внуци срещу заплащане
6 дядовци гледат внуци срещу заплащане / netinfo

86 пенсионери от Великотърновска област са работили като детегледачи през 2008 г. по Националната програма „В подкрепа на майчинството”, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Мая Цекова. Тя уточни, че към края на годината в областта са назначени общо 175 детегледачи, 89 от които са били безработни, а останалите - пенсионери.

В програмата могат да участват, освен безработни, и лица, придобили право на ранно пенсиониране или имащи право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Особено голям е бил интересът към програмата през декември, когато за детегледачи са назначени 48 пенсионери и 8 безработни.
Да гледат внучетата си са изявили желание 5 дядовци от Велико Търново и един от Горна Оряховица. По програмата за детегледачи има назначен и един татко от В.Търново.

Единствено в община Стражица няма назначен нито един човек, а в Златарица има само две пенсионерки.
Най-много желаещи да участват в програмата има в по-големите общини, каза още Мая Цекова. В края на годината във В.Търново са назначени 26 безработни и 33 пенсионери. В Г.Оряховица като детегледачи работят 24 безработни и 21 пенсионери, а в Свищов са наети 14 безработни и 21 пенсионери.

Детегледачите, назначени по Националната програма „В подкрепа на майчинството”, получават минимална работна заплата, която от 1 януари вече е 240 лева. Бюрата по труда вече приемат заявки за новата година от майките, които имат нужда от такава помощ. За да бъдат наети по програмата желаещите трябва да имат регистрация в Бюрата по труда.