100 000 лева е инвестирало ТД Трапезица-1902 в проект за крайградска зона за отдих
100 000 лева е инвестирало ТД Трапезица-1902 в проект за крайградска зона за отдих / DarikNews.bg, архив
100 000 лева е инвестирало ТД "Трапезица-1902" в проект за крайградска зона за отдих
54259
100 000 лева е инвестирало ТД "Трапезица-1902" в проект за крайградска зона за отдих
  • 100 000 лева е инвестирало ТД "Трапезица-1902" в проект за крайградска зона за отдих

Благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на мостовете, предпазните въжета и парапети по екопътеките около В. Търново ще иницира Туристическо дружество „Трапезица-1902". Според секретаря му Георги Димитров до момента дружеството ги е поддържало само, но сега няма тази финансова вазможност. Ще се събират не само пари, но и материали, а членове на „Трапезица-1902" ще извършат ремонтните дейности с доброволен труд.

В продължение на четири години дружеството е подготвяло проект за облагородяване на цялата крайградска зона на В. Търново, включително парк Ксилифор. За съжалание точно когато е било извадено строителното разрешение е била затворена приоритетна ост ІІІ-І на ОП „Регионално развитие", която дава възможност за кандидатстване от неправителствени организации, информира още Георги Димитров. Проектът обхваща територия от 70 кв.км и е на стойност над 3 млн. лева, а подготвените 90 класьора включват 2000 папки чертежи и описания.

За изработвонето му „Трапезица-1902" е отделило близо 100 000 лева. По думите на г-н Димитров похарчените средства не са отишли напразно, защото през 2014 г. програмата ще се отвори, а догодина ще излязат изискванията за кандидатстване. Дружеството е предложило на кмета на Община В. Търново- Даниел Панов да му предостави безвъзмездно цялата разработка. Тя включва всички екопътеки с кътове, заслони и навеси, коломаршрутите около старата столица, катерачните маршрути, десетте карти за ориентиране, лоцията по река Янтра в чертите на града.

Проектът предвижда на Ксилифор нови 27 подобекта, сред които футболно, волейболно, хандбално и баскетболно игрища, катерачна стена, отговаряща на международните стандарти, тенис корт, плувен басейн. Терените за различните видове спорт да бъдат покрити с изкуствена настилка, за да се ползват почти целогодишно. В съседство с тях ще има ски писта, с преносим влек и трасе за планинско колоездене.

Повече за проекта чуйте от Георги Димитров в прикачения файл.