Здравната каса да не е монопол в страната, искат местни лекари
Здравната каса да не е монопол в страната, искат местни лекари / netinfo
Трябва да се прекрати монопола на Здравната каса в България, за да се работи спокойно в болничните заведения във Варна. Това съобщи зам.-председателят на Районната колегия към Българския лекарски съюз д-р Соня Цекова.

От две години в България няма промяна на цените за клинични пътеки в лечебните заведения и сме принудени да работим по ценоразпис, който не отговаря на инфлацията. За нас това са регулативни стандарти, които се спускат от правителството. Това оказва влияние и върху пациентите ни, защото приемаме толкова болни, колкото от София са ни определили за една година, посочи д-р Цекова.

Проблем в града ни има и сред общопрактикуващите лекари, които скоро ще излязат на улицата за масови протести, защото приходите им драстично намаляват, а управляващите искат да премахнат пациентската такса. Това означава, че на това правителство не му пука за здравеопазването в страната и никога не му е било приоритет.

По разчети на варненската лекарска колегия българинът дава 214 долара годишно за лекарства и медицинска помощ, което е десет пъти по малко от средния европеец, за същия период от време.