Застрашена ли е Варна от тигрови комари?
Застрашена ли е Варна от тигрови комари? / Gulliver/Getty Images

Официално съобщение за наличие на тигрови комари във Варна и региона няма. Въпреки това е много вероятно този вид комари да е разпространен и тук, тъй като беше открит във всички съседни на страната ни държави. Това обяви пред Дарик Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация".

Пет български града с тигрови комари. Има ли риск от Зика?

Преди дни националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести, предупреди, че в пет български града се срещат тигрови комари - същият вид, който пренася вируса Зика в Южна Америка. Става въпрос за градовете Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.
Досега тигровите комари у нас не са пренасяли Зика. Според проф. Кантарджиев обаче не е изключено тя да проникне в популацията им.

„Тигровият комар е много инвазивен и много агресивно се разселва. По всяка вероятност вече го има в цяла България", смята Тончева. Тя обясни, че тигровият комар е наричан така заради черно-белите петънца, които обаче няма как да се видят с просто око. Разликата между него и останалите комари може да се направи само от специалисти. Гражданите няма как да ги различат.

Тигровият комар е потенциален преносител на вирусите Зика, Денга и Чикунгуня, ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемичните райони болни и вирусоносители, уточняват от Националния център за заразни и паразитни болести.

Вирусът Зика се предава на хората чрез ухапване от заразен комар от род Aedes, предимно от видовете Aedes aegypti и Aedes albopictus. Тези два вида са с произход и естествено разпространение в тропичните и субтропичните райони на Азия, Африка и Америка, където са преносители на вирусните трески денга и Чикунгуня. Агресивно нападат за кръвосмукане през деня, предпочитат хора и се укриват и развъждат близо до човешките жилища, Националния център за заразни и паразитни болести

Азиатският тигров комар (Aedes albopictus) е внесен в Европа през 1978 г., а масово започва да се разпространява по средиземноморското крайбрежие от 1990 г. насам. В България е установен за пръв път през 2011 г. в област Бургас.

СЗО с препоръки към жените заради вируса Зика

Липсата на студена зима ще доведе проблеми както с комарите, така и с кърлежите във Варненско, предупреждава управителят на „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". Засега обаче ранни обработки не се предвиждат.

Биотопите в региона се наблюдават. Последното проучване във Варна и региона показва, че засега биотоп с комарни ларви има само в Страшимирово.