Пет български града с тигрови комари. Има ли риск от Зика?
Пет български града с тигрови комари. Има ли риск от Зика? / Guliver/Getty Images

В пет български града от 2010 година се срещат тигрови комари - същият вид, който пренася вируса Зика в Южна Америка. Става въпрос за Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

За това предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Днес той инструктира екипа си как да действа при евентуална поява на заразата у нас и какви точно тестове установяват болестта, допълва Монитор.

СЗО с препоръки към жените заради вируса Зика

Много вероятно е тези комари да се появят още тази пролет и в крайдунавските райони. Причината е, че там има много заблатявания и места със застояла вода, допълни проф. Кантарджиев и посочи, че досега тигровите комари у нас не са пренасяли Зика. По думите му обаче не е изключено тя да проникне в популацията им.

"Заразата, която уврежда мозъка на ембрионите, може да ни удари и след полов акт със заразен и дори вече преболедувал заболяването партньор", предупреди проф. Кантарджиев, но подчерта, че в 95 на сто от случаите инфектирането е след ухапване от тигров комар.

"По друг начин - от човек на човек, в трамвая или ако някой кихне насреща ни, не е възможно да се заразим", увери специалистът.

Предаването на Зика може да става от мъж на жена или друг мъж, ако двойката е хомосексуална, но не и от жена на мъж при полов контакт.

Първи случай на заразен с вируса Зика по полов път

Причинителят на заразата се загнездва в простатата и чрез спермата може да се предаде на сексуалния партньор.

Той преживява там месеци, след като човек е излекуван и няма никакви симптоми, и удря внезапно сексуалния партньор или партньорка.

"Общините трябва да сключат договор с фирми за обезпаразитяване, колкото се може по-скоро, предвид топлата зима и ранното затопляне", призова проф. Тодор Кантарджиев.
Той посъветва хората да не държат на балконите и в градините си съдове със застояла и дъждовна вода, както и саксии с влаголюбиви растения, тъй като са отличен развъдник на тигровите комари.

Заболяването се проявява само при 20% от ухапаните от тигрови комари. Симптомите са покачване на температурата и кожен обрив. Затова те могат да бъдат взети и за алергична реакция. Кантарджиев предупреди също, че за разлика от нашенските комари, тигровият хапе само през деня и то по краката, максимум до коляното при хора със среден ръст. Причината е, че той е много дребен и лети ниско, добави специалистът.