В Далас бе диагностициран случай на предаване на вируса Зика по полов път, съобщиха местните здравни власти, цитирани от Ройтерс.

СЗО: Вирусът Зика е глобална опасност

"Пациентът е бил заразен с вируса, след като е имал сексуален контакт с болен човек след завръщането му от страна, където е разпространен вирусът", съобщиха в комюнике здравните власти в окръг Далас, цитирани от Франс прес.

Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия носи по-големи рискове, отколкото Зика

Окръжната здравна служба уточни в "Туитър", че въпросният човек не е пътувал в чужбина, а се е заразило с вируса от човек, който е бил във Венецуела.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията потвърдиха, че има случай на заразен в Далас, но не са правили проучване по какъв начин е бил предаден вирусът.

Възможно е вирусът зика да се предава и по полов път

Обикновено Зика се предава при ухапване от комар, отбеляза Асошиейтед прес. Учени изследват дали е възможно той да бъде предаван по полов път. Вирусът бе открит в семенната течност на мъж в Таити. Съобщава се и за учен от Колорадо, който се заразил с вируса в чужбина и го предал на съпругата си, когато се върнал у дома през 2008 г.

Междувременно стана ясно, че броят на потвърдените случаи на бебета, родени с ненормално малки глави в Бразилия се е увеличил драстично за една седмица, предаде ДПА. Регистрирани са 404 случая на микроцефалия, в сравнение с 270 случая преди една седмица, съобщи бразилското министерство на здравеопазването.

В 17 от случаите е възможно да се докаже, че родилките са били заразени с вируса Зика по време на бременността си.

Властите разследват 3670 предполагаеми случая на микроцефалия. Общо 72 бебета са починали от тази вродена малформация.

Смята се, че вирусът Зика е причина за тези малформации, от които бебетата често умират или значително изостават в умственото си развитие.

Източник: БТА