/ Дарик Варна
Предложение: Полицейски радари по скоростните отсечки във Варна
98902
Предложение: Полицейски радари по скоростните отсечки във Варна
  • Предложение: Полицейски радари по скоростните отсечки във Варна
Със съдействието на полицията по скоростните отсечки в града да се поставят радарни патрули с цел възпиране на нарушителите. Контрол на „звуковите“ нарушения на МПС, заради наблюдавното умишлено тунинговане на автомобили и мотори с цел вдигане на повече шум. Това са част от предложенията на велоклуб „Спартак”, които бяха внесени в Община Варна.

Сайт показва къде във Варна най-често стават катастрофи

Предложените десетки мерки са свързани с обезопасяване на най-конфликтите точки в транспортната инфраструктура и във връзка със зачестилите инциденти с пешеходци и колоездачи в града.

Според велосипедистите, трябва да бъдат изградени повдигнати пешеходни пътеки към всички подходи към Морската градина и полагане на предупредителни шумящи маркировки по  бул „Приморски", около Военноморския музей, както и в долната част на бул. „Цар Освободител”, в близост до Летния театър. Повдигнати пешеходни пътеки трябва да има и на много места, където играят деца или минават ученици.

Предлага се поставяне на възпираща пешеходците разделителна ограда по протежение на целия бул. „Княз Борис I", тъй като често се пресича нерегламентирано, въпреки наличието на проходими подлези.  

Поставят разделителни мантинели на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“

Едно от предложенията е свързано с  бул. Цар Освободител" -  в участъка между бул. "В. Левски" и бул. "Хр. Смирненски". Пътят там позволява високи скорости и опасни изпреварвания.

За ограничаване на скоростта на автомобилите преди наличните пешеходни пътеки,  може да се разделят двете платна (с пластмасови колчета например) и поставяне на предупредителна шумяща маркировка. Такава може да се постави и на много други проблемни места в града, смятат вносителите на предложенията. 

Сред предложенията има и такива за изграждане на кръгови кръстовища на две проблемни места. Едното е пресечната точка на ул. "Цар Асен" и булевардите  "Сливница" и  "Съборни". Там няма добра видимост при пресичане от автомобили, колоездачи и пешеходци. Другото е кръстовището на входа на кв.”Галата”, където е отбивката за местност Боровец.

Предлага се и организиране на граждански патрули - пешеходни, вело и авто. Поради конфликтните точки навсякъде, където велоалеите минават на практика по тротоарите, предложението е да се положи хоризонтална маркировка, предписваща ограничение за скоростта на велосипедите до примерно 15 км/ч.

„В интерес на цялото общество би било предложенията ни да бъдат разгледани и прецизирани от съвместни работни групи, които да вземат навременни и адекватни решения за подобряване безопасността на гражданите на Варна”, отбелязват от велоклуб „Спартак”. 

Какво сподели за Дарик Евгений Балев от велоклуб „Спартак” ще откриете в аудио зоната.