Общински съветник иска промени в Наказателния кодекс заради „крадливи изроди”

Димитър Карбов
Димитър Карбов / личен архив
Трябва да има законови промени, които да дадат възможност на населението да се самозащитава от „крадливи изроди”. Така варненският общински съветник Димитър Карбов (НФСБ) коментира пред Дарик случая със застреляния Жоро Плъха, според когото действията на пловдивския лекар д-р Иван Димитров са били нормална защитна реакция.    

Това е убийство на престъпник с 9 присъди, част от които са за взломни кражби, при които са присъствали собствениците и е използвана сила и хладни оръжия. Българите трябва да имат възможността да се защитят.

В закона трябва да бъдат посочени точните места и граници, в които човек да не бъде обвиняван, че е превишил самозащитата си . Когато говорим за собственост и конституционни права, става въпрос дори за нивите. Сега Наказателният кодекс дава възможност на адвокати като Марин Марковски да си играят със закона в светлината, в която им е необходима – защитавайки в едната ситуация убиеца, а в другата – потърпевшия”, коментира Карбов. 

Според общинския съветник държавата не трябва да пречи на хората да се защитят, след като няма възможност да се справи с битовата престъпност. Той добави, че етносът на крадците няма значение. 

„Има много българи, които се занимават с такива престъпления. По никакъв начин не ги оправдавам и не ги слагам в друга графа. Всички са под общ знаменател - без значение дали са българи, цигани, или други.

Режимът за притежаване на лично оръжие не трябва да бъде облекчаван, смята Карбов. Самият той има такова, но не знае дали би го използвал, ако попадне в същата ситуация като д-р Димитров.  

„Не бих искал да съм на негово място. Не мога да кажа дали ще изкарам оръжие. Това е въпрос на мигновенна реакция, която всеки човек в различната ситуация би приложил”.