/ Thinkstock/Getty Images
Да се направи финансов анализ, на базата на който да бъде взето решение дали да се удовлетвори искането на таксиметровите шофьори за намаляване на алтернативния данък за таксиметров превоз. Около това мнение се обединиха съметниците от комисията по транспорт. 

Те разгледаха предложение, внесено от независимия синдикат „Авто 94”, за намаляване на налога от 800 на 300 лева.

Варненски таксиджии отново искат по-високи тарифи

Данъкът е висок и не съответства на доходите на таксиметровите водачи, аргументираха се вносителите. По техни думи много от колегите им теглят заеми, за да го платят, а друга част вече са напуснали бранша заради непосилните условия.

Според Станислав Иванов от ГЕРБ, е редно да се проследи каква е събираемостта от този данък и ако тя е ниска, той да се намали. Неговият колега от БСП Януарий Вичев коментира, че искането на шофьорите има резон и предложи налогът да бъде в размер на 400 лева. Идеята обаче беше отхвърлена.

След дебати съветниците решиха да препратят искането на шофьорите с положително становище към финансовата комисия, която да изготви анализ.

Годишният размер на данъка върху таксиметровия превоз се определя от Общинския съвет. Според Закона за местните данъци и такси той може да бъде в граници от 300 лв. до 1000 лв. Когато беше въведен, местният парламент реши варненските таксита да плащат по 690 лв. годишно. За сравнение – в София данъкът е 850 лв., в Пловдив – 750 лв., Бургас – 660 лв., Русе – 500 лв. По закон корекции в размера могат да се правят до 31 октомври.