/ netinfo
Заради ремонтите във Варна закъснения за първите часове няма да се отчитат, ако са в разумни граници
Лилия Христова за новата учебна година във Варна
98788
Лилия Христова за новата учебна година във Варна
  • Лилия Христова за новата учебна година във Варна
Родителите трябва да знаят, че образованието в България е безплатно и никой не може да ги задължи да дават пари за ремонти на класни стаи. Това заяви в интервю за предаването „Зала Пленарна” по Дарик шефката на дирекцията по образование към Община Варна Лилия Христова. Тя допълни, че средства могат да се събират само за допълнителни помагала до 7. клас.

„В българските училища винаги е имало дарения и в това няма лошо. Но дарението трябва да бъде лично и доброволно. Според мен се прекалява със събирането на пари за почерпки по случай първия учебен ден или други поводи. Не всички родители имат възможност да дадат по 80 лева например. Има и мода да се правят абитуриентски балове за децата, завършващи 4-та група в градините. Всеки родител обаче има визия за своето дете и това е въпрос на гледна точка”, добави Христова.  

Вълчев: С началото на учебната година ще бъдат запълнени учителските места в страната

3130 първокласници от Варна ще прекрачат училищния праг на 17 септември. За други около 500 деца обаче липсва информация къде се намират. Най-вероятно те са заминали с родителите си в чужбина и там са започнали училище. Тези деца са предимно от уязвими групи, каза още Христова.  

Учениците във Варна през новата учебна година ще бъдат 35 000, а децата в градините - 11 000. Заради ремонтите на множество улици и булеварди във Варна директорите на училища са взели решение закъснения в първите часове да не се отчитат, ако е в допустимите граници. 

Лилия Христова призова в първия учебен ден родителите да не паркират колите си в близост до училища, за да не се стига до задръствания и евентуални инциденти.

В 5 училища все още се извършват ремонти, които няма да приключат до 17 септември. Учениците от „Димчо Дебелянов”, „Найден Геров”,  Първо основно училище, професионалните гимназии по икономика „Иван Богоров” и по дървообработване „Николай Хайтов” ще започнат учебната година в други сгради.

Същото се отнася и за възпитаниците на началното училище „Васил Левски в квартал „Аспарухово”. В края на миналата година учениците бяха евакуирани заради опасната сграда. В момента тече процедурата по избор на изпълнител и след приключването й ще започне незабавна реконструкция. 

Амбицията на общинската администрация е до 5 години всички ученици до 4, клас във Варна да преминат на едносменен режим. 

Целият разговор с Лилия Христова е в прикаченото аудио.