Руси Динков-Полковника с награда от Националната лотария през 2017 г.
Руси Динков-Полковника с награда от Националната лотария през 2017 г. / снимка: www.7777.bg
Варнeнският окръжен съд определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо петима задържани при акцията срещу разпространението на наркотици в морската столица. Всички от тях са вече осъждани, а срещу някои в момента има висящи дела.

При операцията бяха иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл течност, над 44 грама кремообразна маса с активното вещество тетрахидроканабинол и 3,27 грама амфетаминопроизводни. Част от течния наркотик е бил в спринцовки. Субстанцията е известна като масло от марихуана и е извлечена по непозната до този момент технология. При акцията е иззета и голяма сума пари.

Пред съда 63-годишният Руси Динков-Полковника заяви, че част от откритото количество марихуана у него било за лична употреба.

Мъжът и 40-годишният му син Стоян имат висящи дела в Специализирания наказателен съд. Динков-младши изтъкна, че страда от сънна апнея, чувства се зле в ареста, а липсата на близък, който да се грижи за него, може да му коства живота. Стоян обясни, че не е притежател на открития в дома му крем смесен с марихуана, който бил купен от билкар на пазара.

51-годишният Росен К. посочи в своя защита, че през 2001 г. претърпял катастрофа и използвал наркотика, за да се справи с болките. Отделно се грижел за болните си родители.

Пред съда 34-годишният Константин К. заяви, че очаква мярка за неотклонение „домашен арест“, за да се грижи за двете си деца и болния си баща. Държавното обвинение, обаче посочи че семейното положение на обвиняемия не му е подействало възпиращо, а освен това  Константин е многократно осъждан.

И срещу Кирил Д. има висящо производство в Специализирания наказателен съд. Защитата на 54-годишния мъж оспори подсъдността на делото пред Варненския окръжен съд и поиска делото да се гледа от СНС. Съдът обаче отхвърли искането като неоснователно, тъй като към момента по делото не са налични доказателства за друга квалификация на престъплението.

Според съда съществува обосновано подозрение петимата задържани са автори на деянието и съществува реална опасност да извършат други престъпления. Престъплението, в което са обвинени е тежко, като предвиденото наказание в НК е „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.