Задържаха двама варненци, издирвани за трафик на хора във Франция

/ Thinkstock/Getty Images
Варненският апелативен съд потвърди ареста на двама българи, разследвани от френските власти за сводничество, трафик на хора и участие в престъпна група. Потвърдени като законосъобразни и обосновани бяха определения на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с които на основание Европейска заповед за арест, издадена от компетентни френски власти, са били първоначално задържани Огнян Стефанов и Райчо Райчев, съобщиха от съдебната пресслужба.

Рецидивист с 12 присъди се връща в затвора

Спрямо всеки един от тях има Европейска заповед за арест, издадена на 24 май тази година от прокурор при Окръжен съд в Бобини, Франция. В документите се посочва, че властите във Франция провеждат наказателно преследване спрямо двамата българи и то за тежки престъпления – трафик на хора, свождане към проституция и участие в организирана престъпна група. 

Деянията били извършени от средата на 2015 година до 23 януари 2018 в Париж, Кретей, в региона Ил-дьо Франс. Според събраните до момента данни от френските власти, Райчо бил организатор на мрежа за сводничество и трафик на жени от България, принуждавани да проституират във френски градове, а Огнян е бил един от сутеньорите. Максималният размер на наказанието, което френските закони предвиждат за такива деяния е 10 години „лишаване от свобода“.

Осъдиха жена, убила съпруга си по непредпазливост

На твърдението на защитата на Райчев, че в ЕЗА не била посочена влязла в сила присъда или пък гаранции, че българинът може да обжалва ареста си във Франция, Варненският апелативен съд посочи, че това са въпроси, които могат да бъдат поставени и обсъдени от Окръжен съд – Варна при разглеждане на делото за екстрадицията на Райчев.

Определенията на Апелативен съд-Варна не подлежат на обжалване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК