/ dariknews.bg,архив
Опасен рецидивист, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за грабеж на мобилен телефон, получи наказание 5 години лишаване от свобода при строг режим

Престъплението било извършено на 30 март 2017 г. 13-годишно момче се прибирало към дома си и пишело съобщения на майка си от мобилния си телефон. Действията му били забелязани от 38-годишния Б.А. Пред входа на момчето опасният рецидивист задържал входната врата и влязъл заедно с ученика там. Започнал да дърпа телефона от ръцете на момчето, като го заплашвал, че ще го пребие, ако не пусне устройството от ръцете си. Със сила успял да издърпа апарата, след това побягнал. 

Час след престъплението подсъдимият заложил телефона в заложна къща срещу 50 лева, като представил личната си карта. На следващия ден в района на автогарата спрял непознат мъж. Разказал му, че е заложил телефона си в близка заложна къща и му предложил да го купи. Мъжът се съгласил и откупил телефона срещу 55 лева. 

Извършителят на престъплението бил установен от външна охранителна камера, както и от купувача на телефона. Мобилният телефон, отнет със сила и заплашване, е на стойност над 200 лева. 

38-годишният мъж е осъждан 12 пъти, като са му налагани и ефективни наказания. В момента също се намира в затвора, където изтърпява влязла в сила присъда. Преди да извърши това деяние, той е търпял друга присъда и е бил освободен от затвора на 22 септември 2015 г.