/ iStock/Getty Images
Два центъра за хора, страдащи от деменция, отварят врати във Варна, съобщи ръководителят на проекта Ася Георгиева.

Единият е с капацитет 40 души и ще обгрижва клиентите само през деня, без събота и неделя. Те могат да ползват услугите му както за 8, така и за 4 часа. Този център е за хора с по-лека форма на деменция, уточни Георгиева. По думите й, за да бъдат записани, клиентите трябва да са навършили 66 години и да имат адресна регистрация във Варна.

В другия център ползвателите на услугата ще разчитат на 24-часова грижа, допълни Георгиева. Ще бъдат приемани хора с по-тежки форми на заболяването. Капацитетът му е за 15 души.

В двата центъра ще работят екипи от медицински сестри, болногледачи, лекар, социални работници. Допустимо е клиентите да имат и съпътстващи заболявания.

Проектът за разкриването на новите социални услуги, чиято стойност е 671 000 лева, е финансиран по програмата за развитие на човешките ресурси.

Неговата продължителност е една година – до 30 юни 2023 г. След това ще бъде направена заявка двата центъра да станат държавно делигирана дейност, посочи зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Ако тази стъпка не бъде удовлетворена, финансирането на услугите ще поеме общината.
БТА