Вторият оглед на кораб Хера пропадна
Вторият оглед на кораб Хера пропадна / Sofia Photo Agency, архив

Турция категорично няма да позволи българи да участват в евентуален втори оглед на потъналия през 2004 г. кораб "Хера". Всъщност такъв едва ли ще има скоро, тъй като българската държава вече не може да плати за осъществяването му. Така че близките ще продължат да вярват в теорията, че моряците може би са се спасили, както и във всевъзможните версии за причините за корабокрушението. Това пише в днешния брой на в-к "Народно дело".

Турската страна е увеличила значително цената за втория подводен оглед, заяви Георги Илиев от Националната следствена служба (НСС). През лятото на миналата година той и колегата му от градската прокуратура Венцеслав Андреев бяха в Истанбул, за да преговарят за второто спускане.

Турция вече иска не 500 хиляди долара, които бяха осигурени от предното правителство, а 600 хиляди. Южните ни съседи настояват и за 300 хиляди долара капаро. Другото важно условие е единствено и само турска фирма да извърши потапянето. Т.е. българи няма да бъдат допуснати, потвърди Георги Илиев. Така че на този етап разследването е с вързани ръце. Въпросът е изцяло дипломатически и касае правителството. Сигналите оттам също са категорични, че пари няма да бъдат отпуснати.

Българската страна чакаше три години разследващите от южната ни съседка да покажат готовност за диалог за втори оглед. При направения оглед през март 2004-та бяха открити пет тела, а близките на останалите изчезнали моряци още се надяват да научат категорично каква е съдбата им. Разследващите пък се надяваха да открият някакви следи от телата и вещите на моряците.

Припомняме, че преди около година по време на посещението си в Истанбул премиерът Бойко Борисов използва случая като разменна монета. Той поиска от колегата си Ердоган турската държава да позволи втори оглед. В замяна един от ангажиментите, които Борисов пое, бе да подкрепи Турция за влизане в ЕС, припомня "Народно дело".