/ БТА
С полагане на венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров във Висшето военноморското училище (ВВМУ) във Варна бе отбелязана 81-ата годишнина от гибелта на поета, който е патрон на учебното заведение.

БТА

Своята почит към Вапцаров отдадоха академичното ръководство на училището, преподаватели и възпитаници на учебното заведение, представители на местната власт, граждани на Варна.  

БТА

В словото си началникът на училището флотилен адмирал проф. Боян Медникаров заяви, че са се събрали пред паметника, за да отбележат 81-ата годишнина от гибелта на техния патрон - големият български поет Никола Вапцаров, превърнал се в символ на духа на българския моряк и в символ на морското образование.

БТА

Той припомни, че училището носи името на Вапцаров от 1946 година. В словото си началникът отбеляза, че Никола Вапцаров е постъпил в Морското машинно училище през 1926 години и в продължение на шест години е изучавал теоретичните основи на морското дело. Поетът е провел плавателна практика на борда на кораба „Дръзки“.

БТА

БТА

По думите на Медникаров отношението на Вапцаров към морето и машините се превръща идеал на поколения офицери от военния и гражданския флот на България. „Нашата флотска Алма матер, която отдавна покорява моретата чрез своите възпитаници, през изминалата година покори и Антарктида чрез първия български военен Научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ и с гордост мога да заявя, че това историческо плаване съхрани и надгради идеала на Вапцаровата вяра в морето и човека", каза още началникът на ВВМУ.
Данаил Бойков/БТА