/ Булфото
Ежедневният поток от възхитени туристи пред витрините не спира
Навършиха се 51 години от откриването на най-старото обработено злато в света, предава Агенция "Булфото".

Булфото

Ежедневният поток от възхитени туристи пред витрините не спира. Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона.

Булфото

Намерени са много златни предмети, така и медни и кремъчни сечива. Това става на северния бряг на Варненското езеро, на 200 м. от водата. На разкопките от 3000 кв.м. площ са открити общо 294 гроба с голям брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита - края на халколитната епоха - късна каменна и ранна медна епоха.

Булфото

Част от некропола е била разрушена от времето. Основна част от находките от некропола се намират в Археологическия музей на Варна, а малка част и в Националния исторически музей в София.

Булфото

Според изследване на японски учени през 1974 година чрез радиовъглероден метод повечето предмети от некропола са датирани в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е. Златните находки са с тегло 6,5 кг. в общо 3000 предмета. Това количество многократно надхвърля всичкото злато, което е намерено от периода на каменно-медната епоха в целия свят.

Булфото

Затова и се нарича съкровище. В него концентрацията на злато е най-голяма. Златните накити са разделени на 28 типа. Чистотата е 23,5 карата - почти чисто. Добиването на такова злато е изисквало много време и търпение, както и познание на специфичните техники на рафиниране.

Булфото

Незначителна част от находките имат примес на сребро или мед, но това е естествено явление. В близост до некропола са открити още три гроба, които не принадлежат към него и имат дори още по-стара датировка - от средния халколит или около 5000 г.пр.н.е. В един от тези гробове е намерена гривна от нанизани златни цилиндри.

Булфото

Находката е от същия народ, обитавал мястото, но от по-ранен период. Гривната всъщност е най-старата находка от всички, изложени в залата. Находките от некропола недвусмислено дават насоки за присъствието на някаква форма на държавно устройство.

Всичко за съкровището вижте ТУК.