Вили Жечев: Безработицата сред кандидатите за областен управител явно е голяма
Вили Жечев: Безработицата сред кандидатите за областен управител явно е голяма / снимка: DarikNews.bg
Вили Жечев: Безработицата сред кандидатите за областен управител явно е голяма
65463
Вили Жечев: Безработицата сред кандидатите за областен управител явно е голяма
  • Вили Жечев: Безработицата сред кандидатите за областен управител явно е голяма

19 са били кандидатите за областен и зам.-областен управител на Варна. Това разкри бившият зам.-кмет арх. Венелин Жечев, който беше една от най-спряганите кандидатури. „Никога не съм знаел, че има такава безработица сред кандидатите за губернатори и техни заместници. Имаше всякакви хора с най-различни професии”, каза в студиото на Дарик арх. Жечев.

Попитан дали доц. Христо Бозов, чието име усилено се спрягаше за нов областен управител, е бил сред номинираните, архитектът отговори: „Не мога да го твърдя, но от неговите думи и от допълнителната информация, която имам, почти съм сигурен, че той не бе сред кандидатите".

Жечев, който е емблематична фигура от управлението на Варна, не скри разочарованието си, че не е бил назначен на престижния пост. Своите виждания за преструктурирането на Областна управа е представил лично на премиера Пламен Орешарски. Според него целият състав на администрацията трябва да бъде натоварен с допълнителни отговорности, но с много реални възможности за изпълнение на  правителствени задачи. „Областната управа е държавата, поставена на регионална основа, която много бързо трябва да реагира в критични ситуации. Тя обаче трябва да разполага и с бюджет. В момента администрацията само  маркира природното бедствие, а няма възможност да действа”, каза арх. Жечев.

По думите му неговите идеи за областната администрация са били посрещнати с интерес и възторг. „Дори бях предложен от Областния съвет на БСП, чийто член аз не съм, и бях подкрепен от трима депутати”, сподели бившият заместник на Кирил Йорданов. Той твърди, че относно номинацията на нов губернатор е имало страшна битка между областната и общинската структура на социалистите.

Според арх. Жечев новият областен управител Иван Великов е една добра кандидатура, защото познава добре проблемите на Варна и е юрист по образование. Неслучайно е избран, за да бъде противодействие на новия кмет Иван Портних. „Преценено е, че най-целесъобразно е да е той. Великов обаче много ярко изразява политическото статукво и ситуацията”, добави архитектът.

За новоизбрания градоначалник арх. Жечев казва, че не е важно какъв е, а какво ще направи следващите две години. Според него Портних трябва да свърши малко неща, но да са качествено изпълнени.

„Варненецът обича като излезе от къщи. да му е равно, светло и чисто. С това трябва да се започне”, смята бившият зам.-кмет с ресор инфраструктура. По думите му един от основните проблеми е "този с неравностите". „Като чуя дупка, това провокира различни асоциации”, прояви чувство за хумор архитектът. Той е на мнение, че за една година новоизбраният кмет може да постигне успех.

По адрес на премиера Жечев изтъкна, че Пламен Орешарски е един от малкото, които могат. „Аз му повярвах и още му вярвам. Той добре познава  ситуцията”, каза архитектът. Жечев сподели, че много се дразни, когато наричат политиците леви и десни. „Това чисто леви ми създава много неприятни асоциации. Добре е да се казва социалномислещи и несоциалномислещи.”

Относно протестите в страната Жечев заяви, че има креативност, има и желание, но не може 32-33 дни да се забавляваш. „Ако беше една истинска европейска демонстрация, досега щяха да се случат много неприятни неща, които да накарат правителството да вземе своето решение. Наскоро видях една мома, която създава асоциации с картината на френския художник Дьолакроа "Свободата води народа". Видях и как всички я гледат в гръдния кош, който между другото беше добър, казвам го като естет”, сподели впечатленията си бившият варненски управленец.

Той беше лаконичен за прословутия разговор с Кирил Йорданов през 2011 г., след който е напуснал общината. „Тогава казах, че общината е един голям надут балон, който като се пукне, дълго и доста ще мирише на много хора”, отбеляза в ефира на Дарик арх. Жечев, според когото балонът се е пукнал много по-рано и все още мирише.

Бившият заместник-кмет не скри, че мисълта да се върне във властта не му е чужда. „Ако кажа, че съм възрастен, погнусен, отвратен, ще е вярно, но няма да бъде цялата истина. Има една категория мъже, които независимо от времето, ситуацията, възрастта, имат нужда от допълнително адреналин. Този адреналин ги поддържа”, изтъкна арх. Жечев.

На финала попитан какво би пожелал на двамата Ивановци, двамата първи мъже във Варна, той отговори:

„Ще има кажа, че и след тях ще има Варна. И след тях ще има добри и лоши неща, направени в този град. Нека да докажат, че са мъже, които биха преглътнали собствени амбиции и изгоди – и икономически, и политически, за да покажат, че в тази сложна ситуация може да се направи нещо за Варна. И малкото, което свършат, ще ги остави в историята”.

Цялото интервю с арх. Вили Жечев е в звуковия файл.