Веселин Данов остава в затвора
Веселин Данов остава в затвора / БГНЕС, архив

За втори път Варненският окръжен съд отказа да освободи условно предсрочно Веселин Данов, пише Народно дело. „Признал съм се за виновен. Наближавам 60 години. Животът ми се срина. На тези години не знам дори дали ще пресека светофар на жълто. Единственото ми желание е да се прибера при семейството си и да си изкарам старините си на спокойствие”.

Това успя да каже затворникът Данов малко след като съдът даде ход на делото и минути преди съдия Петър Митев да отсече, че ще остави без уважение предложението на затворническата комисия за условното предсрочно освобождаване.

Веселин Данов и синът му Христо влязоха в затвора в средата на юни 2009 г. съответно за 3 и 1 година. Те бяха обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжена престъпна група, ръководена от варненските общински съветници Веселин Данов и Иван Славков. Данов и синът му се споразумяха с прокуратурата за присъдите си, които бяха одобрени от Окръжния съд в морската столица. Данов-старши призна вината си за четири обвинения и изтърпява наказание по най-тежкото от тях.

Данови бяха арестувани на 12 септември 2008 г. след полицейска акция в офиса на заложната им къща ВИП на бул. „Княз Борис I". Първоначално срещу тях бяха повдигнати обвинения, сред които - за участие в престъпна група, създадена за изпиране на пари, придобити от проституция; за изнудване на Николай Тодоров с 2000 евро, както и за получаване на две вноски по 1000 лв., за които Веселин Данов е знаел, че са придобити от проституция. По-късно прокуратурата повдигна срещу него ново обвинение за организиране на престъпна група, която е действала в периода от 2004 и 2006 г. и се е занимавала с наркотици и пране на пари.