/ Технически университет-Варна
С решение от 2 май тази година Варненският окръжен съд потвърди решението на Районния съд от 22 февруари, че проф. Росен Василев е законният ректор на Технически университет-Варна. По този начин магистратите на втора инстанция решиха, че уволнението му е незаконно.

Министър Вълчев назначи временен ректор на варненския Технически университет

Припомняме, че решението на Варненския районен съд от месец февруари, което е потвърдено и от Окръжния съд, гласи: „Признава за незаконно и отменя уволнението на Росен Николов Василев, обективирано в Заповед ЛС-413 от 14 ноември 2018 г. на временно изпълняващата длъжността Ректор - г-жа Розалина Димова на основание чл.344, ал.1, т.1 от КТ.

Официално уличиха в плагиатство ректор на варненски университет, той ще търси правата си в съда

Възстановява Росен Николов Василев на заеманата от него длъжност Ректор на Техническия университет-Варна на основание чл.344, ал.1, т.1 от КТ". Според магистратите от ВОС, на Росен Николов може да му бъде отнето званието "професор" заради обвиненията в плагиатство, но не и да бъде отстранен като ректор, тъй като това е административна длъжност. 
 
Съдът възстанови проф. Росен Василев като ректор на Техническия университет

Съдът осъжда ТУ-Варна да заплати разходите по делото, които са в размер на 920.00 лв., както и дължимите суми в полза на бюджета. Решението на ВОС подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.