Варна с най-високи цени на жилищата
Варна с най-високи цени на жилищата / Sofia Photo Agency, архив

Цените на жилищата през второто тримесечие на тази година са регистрирали понижение, показват данните на НСИ. През периода април-юни тази година спадът спрямо предходните три месеца е 0,8 процента, а спрямо същия период на миналата година – 9,7 на сто.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2010 г. е 971,20 лв./кв. м. Най-високи са средните цени във Варна – 1593,97 лв./кв. м, следвана от София-столица – 1558,33 лв./кв. м, и Бургас – 1231,33 лв./кв. м. Актуални оферти за жилища в тези и други градове можете да намерите в imoti.info.

През второто тримесечие на 2010-а спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 13 областни града, като по-значително е в Габрово – с 8,3 процента, Шумен – със 7,8 на сто, и Враца – с 6,9 процента. В София-столица няма промяна в цените на жилищата. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове.

Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища – апартаменти, като се изключват новопостроени апартаменти, къщи, луксозни жилища. Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените апартаменти в областните градове.