Варна приема Тол шипс’2014?
Варна приема Тол шипс’2014? / Дарик Варна, архив

Варна има големи шансове през 2014 г. да приеме отново регатата „Тол шипс". Предвид отличното представяне на българската морска столица като организатор, градът ни повторно е номиниран за домакин на престижната регата. Чака се обаче потвърждение от организаторите, разкри пред Дарик кап. Тома Томов, член на организационния комитет на регатата при първото домакинство на Варна.

Все още не е приет планът за състезанието през 2014 г. Община Варна е отговорила положително на запитването дали може да приеме регатата след 2 години. Същото вече са направили и от Констанца. Сочи и Новоросийск трябва да дадат отговор до края на март, като там се очаква подписване на договор с голям спонсор, обясни кап. Томов.

На 90 % съм сигурен, че домакинството на Варна ще се случи", коментира кап. Тома Томов. Увереност за това, че „Тол шипс" отново ще дойде в Черно море, давал и фактът, че Сочи ще е домакин на зимната олимпиада през същата 2014 г.

Тази година престижното ветроходно състезание ще се проведе между пристанища на Франция, Португалия, Испания и Ирландия. Българският учебен ветроход „Калиакра" ще се включи, но само ако бъдат събрани нужните средства за това. За целта са търсят поне 88 000 евро от спомоществователи. Набирането на средствата ще стане чрез национална кампания, обяви кап. Тома Томов, който е и директор на Българския морски квалификационен център/БМКЦ/.

Рейсът ще продължи около 110 дни. За всеки ден на борда на двадесетте практиканти ще бъде издаден ваучер на стойност 40 евро, общо 2200 ваучера. Спомоществователите ще могат да закупят от БМКЦ неограничен брой ваучери. Ако закупените ваучери осигуряват поне 16 практиканти, „Калиакра" ще може да отплава. В противен случай корабът няма да участва в регатата, а БМКЦ ще върне събраните парите.

В замяна на спонсорството, Морският квалификационен център предлага публикуване на имената и логото на спомоществователите на електронните страници на БМКЦ и учебните заведения, които подкрепят кампанията. Рекламни материали на фирмите спонсори ще бъдат раздавани по време на престоя в чуждите пристанища, а преди отплаването на кораба в рейс ще бъде организирано еднодневно плаване между  Варна и нос Калиакра с всички помогнали в кампанията.

Като цяло участието на „Калиакра" вТол шипс" ще струва около 350 000 лева. Други 200 000 лева ще отидат за подготовката на екипажа.

През април баркентината ще влезе за 2-седмичен ремонт в един от варненските кораборемонтни заводи. От няколко месеца ветроходът е закотвен в стария канал към езерото, за да е на сигурно място. Капитанът на баркентината пък в момента е на 4-месечен рейс с контейнеровоз, за да трупа стаж, обясни кап. Томов.