С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина Варна почете Деня на народните будители, съобщиха от полицията.

Сред официалните лица бяха кметът Иван Портних, областният управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на Военноморските сили, на ОД на МВР, районни кметове, на политически партии, граждански сдружения и неправителствени организации.

Честваме Деня на народните будители

Благодарствен мобелен бе отслужен от отец Василий Шаган. В празника се включиха много деца и ученици от детски градини и училища в града.

По-късно кметът Иван Портних поднесе букет и на паметната плоча на 20-те будители от Варна в двора на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил", където през 1860 г. е създадено първото българско училище от група възрожденци.

Сред тях - братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоячо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев.

Плочата бе открита през 2017 г. по инициатива и с финансиране от Община Варна. По повод празника в залата на Първа езикова гимназия се проведе фолклорен концерт-спектакъл, с участието на детски и младежки състави от Общинския детски комплекс, НУИ „Добри Христов“, СУ „Елин Пелин“, СУХНИ „Константин Преславски“, ВСУ „Черноризец Храбър“ и балетна школа „Степ уан“.