Варна плаща 200 000 лева, за да стане декор на сериал
Варна плаща 200 000 лева, за да стане декор на сериал / снимка: sxc.hu

Телевизионен сериал, популяризиращ Варна и културата й, искат да заснемат в града Нова телевизия и продуцентската компания „Олд Скул", създала хитовите продукции „Стъклен дом" и „Мисия Лондон". Поредицата, чието работно заглавие е „Семейство за пример", ще бъде от 12 серии и ще разказва историята на сърдечен хирург, обясни управителят на „Олд Скул" Нико Тупарев пред съветниците от комисиите по култура и финанси към варненския Общински съвет, които дадоха положително становище за проекта, пише "ВарнаУтре".

Всъщност сериалът ще бъде сниман във Варна и София, тъй като главният герой работи и в двата града, но фокусът ще бъде изцяло върху морската столица. Идвайки в морския град, точно преди да сключи брак с приятелката си, той се влюбва в друга жена и така започва да води двойнствен живот, е замисълът на сценария.

12-те серии ще покажат града, неговите забележителности и потайности, като така му направят и реклама, аргументираха предложението си от продуцентската компания. Освен това се предвижда варненските участници да бъдат изиграни от местни актьори, посочи Тупарев, който не пропусна да отбележи, че говоренето на варненци трудно може да бъде докарано от софиянци например.

Кастингите ще бъдат направени в града, като те ще се отразяват наживо в телевизията, а няколко месеца по-рано ще започнат да се излъчват и реклами за сериала, който според екипа на „Олд Скул" се очертава като един от най-качествените досега.

Бюджетът на една серия е 100 000 лева, или общото финансиране се равнява на 1,2 милиона лева. Нова телевизия ще осигури 80% или 1 млн. лева, а от общината се очаква да се включи с 200 000 лева. След излъчването на 12-те епизода в рамките на три месеца, сериалът ще бъде излъчен отново за по-кратко време, а след това ще бъде представен и в повечето балкански страни, където по думите на Тупарев „Стъклен дом" например се радвал на голям интерес.

Какви права ще получи Община Варна, поиска да разбере съветничката Марица Гърдева, която отбеляза, че администрацията трябва да може да разпространява продукцията чрез собствените си канали. В отговор стана ясно, че това може да се случи, но така или иначе тези въпроси ще бъдат уредени при подписването на договора, който ще бъде тристранен - между Нова телевизия, „Олд скул" и общината.

Ако офертата бъде подкрепена и от Общинския съвет, заснемането на сериала може да започне през пролетта на 2017 г., а сaмият сериал да бъде излъчен до края на годината, обясниха продуцентите.