/ Община Варна
В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи
Изложба в подкрепа на донорството под мотото „Да дариш живот“, e представена от днес до 18 октомври край Слънчевия часовник на входа на Морската градина, съобщиха от Общината.

Още едно бебе се роди чрез донорската инвитро програма на Столична община

Тя се реализира с подкрепата на Община Варна и е част от едноименната национална информационна кампания, в подкрепа на донорството, организирана за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология, в партньорството с Нов български университет (НБУ).

Изложбата включва творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата, в подкрепа на донорството и трансплантациите.

Разрешиха кръстосаното донорство и трансплантацията на матка у нас (ВИДЕО)

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от него в световен мащаб нараства всяка година.

В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200.

Статистическите данни показват, че само органите на един донор могат да спасят до 8 живота, ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10 души.