/ iStock/Getty Images
С още едно бебе се увеличи днес отборът на момиченцата, родени благодарение на донорската инвитро програма на Столична община. Родителите й я кръстиха Мария, съобщиха от пресцентъра на общината. Децата, които се родиха в София с помощта на тази програма, вече са 19 - 7 момичета и 12 момчета. През август още едно семейство очаква това щастие и то в двойна доза, съобщиха от фондация "Майки за донорство".

От 2015 г. насам всяка година Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". В бюджета на София се предвиждат по 70 000 лв. годишно за финансиране на част от необходимите инвитро процедури, посочват от СО.

Първото дете на донорската инвитро програма - Самуил тази есен ще навърши 4 години.

Специална комисия от лекари и експерти разглежда документите на всички кандидати за донорската програма. През юни и юли бяха одобрени общо 8 двойки, в които жените се нуждаят от инвитро с донорски яйцеклетки, за да станат майки. Новите кандидатури ще бъдат обсъдени през следващите седмици. Повече подробности за програмата може да намерите на страницата на Столична община - https://www.sofia.bg/, се уточнява в съобщението.
БТА