/ ThinkStock/Getty Images
Условна присъда получи шофьор, причинил смъртта на велосипедист в аварийната лента на  магистрала „Хемус“. Водачът от Провадия бе признат за виновен от състав на Варненския окръжен съд. При условията на съкратено съдебно следствие с признаване на вината си подсъдимият получи наказание година и 4 месеца  лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срока на наказанието, съобщиха от Окръжна прокуратура.
 
Двама добруджанци ще платят глоби за пътни нарушения в Германия

Тежкият пътен инцидент станал на 2 август 2014 г. Подсъдимият Николай Н., тогава на 20 години, навлязъл в аварийната лента на магистралата в посока летище Варна. Там застигнал 67-годишен велосипедист. Колелото било отхвърлено след удара, а автомобилът на Николай Н., който пътувал със скорост над 100 км в час, продължил да се движи. Пострадалият бил откаран в болница, където починал.
 
По делото са назначавани няколко експертизи, след като експерт в тройната автотехническа експертиза  година след инцидента се отказал от заключението си, че ударът на автомобила в колелото е бил в аварийната лента. Без да му бъде официално възложено, експертът си поставил сам задачи, на които си отговорил, като опровергал даденото по-рано заключение на тройната автотехническа експертиза. Той застъпил тезата на защитата, че ударът е бил в дясното платно на автомагистралата.
 
10 години затвор за фермер, убил пастир в Зидарово

Окръжната прокуратура във Варна назначила повторна комплексна автотехническа експертиза, която доказва къде и как автомобилът на подсъдимия е застигнал велосипедиста чрез повредените детайли след удара на колата в колелото, следите от задирания по асфалта, начупените храсти и разположението на двете превозни средства непосредствено след сблъсъка.
 
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.