Украсяват входа на Морската с огледало от 6000 диска
Украсяват входа на Морската с огледало от 6000 диска / netinfo

Уникален артпроект е на път да бъде реализиран на входа на Морската градина, до Фестивалния комплекс. С помощта на 6000 използвани компактдиска ще бъде направено огледало, което ще бъде окачено между главните колони на входа на парка.

Дисковете ще бъдат монтирани на лека рибарска мрежа. Благодарение на непрестанното движение на слънцето и морския въздух, инсталацията ще трепти и ще отразява околната светлина по различен начин във всеки миг, превръщайки се в интересен и привлекателен за наблюдение обект със свой собствен живот, както през деня, така и през нощта.

Артпроектът е озаглавен "Огледало Култура" и се реализира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Целта е да се създаде една нова и неочаквана лятна атракция в града ни, изплетена от светлина, движение и лекота, в която всеки наблюдател да види своя асоциация - от блясъка на рибените люспи до хипнотизиращите светлини на дискотеките, обясни за Дарик авторът на идеята - варненският архитект Борислав Игнатов.

Украсяват входа на Морската с огледало от 6000 диска
netinfo
Огледалото ще има размери 14,4 на 4,8 метра. Цялата инсталация ще тежи около 100 кг. Преди да бъде окачена на колоните, ще бъде тествана за издръжливост най-вероятно на някоя от буните, обясни арх. Игнатов.

Продължава събирането на дисковете за проекта. До момента са събрани около 4000. Важно идейно условие е дисковете да са използвани, а не нови, за да бъде тяхната разнородна информация част от символиката на проекта.

Община Варна вече е издала разрешение за монтиране на артинсталацията. Очакванията са "Огледало Култура" да бъде окачено в края на този месец, като ще остане на входа на парка до края на лятото. След това дисковете ще бъдат раздадени като сувенири на участниците и поддръжниците на идеята.