Учени и журналисти звънели на телефона за езикови справки
Учени и журналисти звънели на телефона за езикови справки / sxc.hu, архив

Как се изписва юрисконсулт, конкурентоспособност, евро субсидия или шоу бизнес? Или пък още по-елементарен пример - с колко ‘н' се пише рожденик? Нерядко подобни въпроси спъват важната ни работа и ни карат да потъваме в безрезултатни спорове и ровене в най-различни речници.

Когато имаме някакви колебания за правописа на някои думи обикновено правим справка в интернет. Случва се обаче световната компютърна мрежа да ни подведе. Въпреки че не са малко специализираните сайтове, предлагащи онлайн проверка на правописа.

Има и още един сигурен начин да разсеем правописните си съмнения - с едно телефонно обаждане на "Езикови справки" към Института за българския език на БАН. На 0900 12 230 и 0879 66 83 63 се предлага компетентна информация по въпроси на правописа, значението и произхода на дадена дума.

Дежурства на линията дават всичките десет служители в секция „Езикови справки и консултации". На въпросите отговарят висококвалифицирани специалисти, сред които са авторите на нормативния "Нов правописен речник", на справочници за правопис, правоговор и пунктуация и на многобройни научни изследвания в областта на съвременния български език.

Често задавани въпроси

Противно на твърденията, че нашенецът се затруднява при употребата на пълен и кратък член, повечето задавани въпроси не са свързани с членуването. Най-много са онези, които се вълнуват от употребата на главни букви и слятото и полуслято писане, разкрива пред Дарик главен асистент Милен Томов. Езиковедът от БАН днес е дежурен по телефонни справки.

Най-активни с въпроси са работещите професионално с езика - учени, преподаватели, редактори, журналисти и хора от рекламни агенции, посочва Томов. От него научаваме още, че обаждащите се на телефона за езикови справки рядко се представят и предпочитат да запазят анонимност. Пък и практиката на дежурния езиковед не включва въпроси към обаждащия се. Случва се обаче работещи в държавни институции да разкрият от къде звънят.

Шоубизнес или шоу бизнес?

Не е грешно да се напише слято, но разделеното шоу бизнес се налага като тенденция напоследък. Същото се отнася и за попфолк звезда, обяснява езиковедът от БАН.

Често се получават запитвания за правописа на думи като конкурентоспособност, потискам и поддръжка. Консултациите за чуждиците са свързани само с правописа, не и с произхода им. Това навежда езиковедите на мисълта, че значението на новите думи е ясно. Когато обаче въпросът излезе извън езиковата наука, консултацията се пренасочва към съответната институция.

На ден дежурните езиковеди отговарят на средно 25-30 обаждания. По-малко справки се правят през лятото, което е обяснимо - заради отпускарския сезон и ваканцията на учениците. Иначе възрастовата граница на питащите е твърде широка - от ученици до пенсионери.

Телефонните езикови справки се предлагат само в делнични дни от 9 до 17 часа. Освен това съветите могат да се окажат доста скъпо удоволствие. Езиковите справки на БАН се предлагат на импулсен телефон, като по изключение в момента обажданията на 0900 12 230 не се таксуват допълнително. Специалистите по езика отговарят и на въпроси, постъпили по електронната поща, като се обмисля вариант езиковите справки в интернет да се предоставят в реално време.