Търговци пробутват контрабанден калкан, квотата за догодина неясна
Търговци пробутват контрабанден калкан, квотата за догодина неясна / netinfo

Квотата за улов на калкан в родните води на Черно море през 2010 година все още не определена. Това съобщи за Дарик началникът на регионалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) във Варна Ивелина Бикарска.

Позволеното количество за улов на калкан ще стане ясно до средата на октомври. Водят се преговори с Европейската комисия, на база резултатите от изследванията за оценка на запасите от деликатесната риба в Черно море.

Квотата на България и Румъния за улов на черноморски калкан бе изчерпана в началото на април. Разрешеното количество бе по 50 тона на година за всяка от държавите. Поради това, до края на тази година е забранен всякакъв улов на калкан. В края на миналата година България получи 5% допълнителна квота за улов на калкан, или 2,5 тона, припомня Дарик.

Съставените от агенцията актове за административни нарушения през последните 2 месеца са предимно за продажба на маломерен калкан с документи от разрешения период на улова. Испекцията разполага с патрулен катер, но административни проблеми пречат на проверките в морето. Тяхното решаване тепърва предстои, посочи Бикарска.

От страна на варненските рибари има интерес към финансирането на бранша по линия на европрограми. Запитванията са съсродоточени основно към аквакултурите, като няколко са плановете за изграждане на мидени ферми в региона, разкри новият началник на ИАРА във Варна.

Ивелина Бикарска е варненски шеф на агенцията от 14 септември, като това е втора шефска смяна в регионалното звено за по-малко от 2 месеца. До август постът заемаше Бейхан Хасанов, заменен от пенсионирания наскоро Димитър Пасев.