/ iStock/Getty Images
За 15 години през двата аеропорта са преминали над 57 милиона пътници
От 2006 година досега двете летища в Бургас и Варна са обслужили над 57.3 милиона пътници - над 34.4 милиона на летището в Бургас и близо 22.9 милиона - във Варна, отчита операторът.

За 15 години е постигнат рекорден ръст на трафика.

Казанлъшки рози ще посрещат пътниците на летище Бургас (СНИМКИ)

От 2006 до 2019 г., преди пандемията COVID-19, ръстът на трафика на летище Бургас е с 59 процента, а във Варна - с 36 на сто. Заради пандемията през 2020 г. трафикът на летищата намаля с 80 процента спрямо нивото от предходната година. Независимо че през тази година двата аеропорта отчитат малко по-висок трафик, все още се отчита спад от от 60 на сто спрямо обема на трафика през 2019 г.

За периода най-голям брой входящ и изходящ трафик на летището в Бургас е от/до Русия, Германия, Великобритания, Полша и България. На летището в северния град най-много заминаващи и пристигащи полети са осъществени от/до България, Германия, Русия, Австрия и Великобритания.

Летище Варна обслужи 117 дестинации през 2019 г.

През първите 15 години от концесията на летищата във Варна и Бургас операторът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД е инвестирал повече от 400 милиона лева, съобщиха от пресслужбата на компанията.

В резултат на вложените средства двете летища разполагат с два нови пътнически терминала, открити през 2013 г., и се радват на значителни инвестиции в модернизация на инфраструктурата и оборудването, както и цялостно обновена писта на летището във Варна.
БТА