/ Pan.bg
Военният кораборемонтен завод "ТЕРЕМ-Флотски арсенал" във Варна е натрупал близо 3 млн. лева дългове и продължава да работи на загуба. Това става ясно от дадения от министъра на отбраната Красимир Каракачанов отговор на депутатско питане, цитиран от БГНЕС.

Работниците от „Терем” излязоха на протест във Варна (СНИМКИ)

За деветмесечието на 2018 г. дружеството е реализирало приходи в размер на 9,2 млн. лв., което е с 4 % по-малко спрямо същия период на предходната година, когато са били в размер на 9,6 млн. лв. Нетната загуба е в размер на 500 хил. лева, а задълженията достигат 2,83 млн. лв.

Значителен е спадът на приходите спрямо предходните 2016 г. (33 млн. лв.) и 2015 г. (21 млн. лв.). Основен дял тогава са имали постъпленията от съвместната дейност на дружеството и „ТЕРЕМ" ЕАД с командването на Руския военен флот. Загубата на този стратегически за предприятието пазар се дължи основно на променената геополитическа обстановка в региона и на прекратените взаимоотношения с военното командване на Руската федерация. 

Средната численост на персонала на „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД е 556 човека,  и е намалена с около 20% спрямо предходната година. Съкращенията са били основно за сметка на лица, заети в административната и поддържаща дейност в завода. За производствените звена и в момента се търсят и се назначават работници. 

Средната работна заплата в предприятието за деветмесечието е 1 085 лева и е нараснала с 6,58%, спрямо същия период на 2017 г.